Beschrijving
Euphorbia cyparissias (Cypreswolfsmelk)
De Cypreswolfsmelk is een biologisch en veenvrij geteelde inheemse vaste plant die jouw tuin van april tot juni siert met heldergele bloemschermen boven fijn, naaldachtig groen blad. Met een volwassen hoogte van 30-50 cm vormt deze plant een luchtige en speelse bodembedekker. De naam ‘cyparissias’ verwijst naar het cypresachtige blad dat zorgt voor een sierlijke, bijna mediterrane uitstraling.
Ecologie en Biodiversiteit
De bloemen van de Cypreswolfsmelk trekken bijen en andere bestuivers aan met hun nectar en stuifmeel. Ze geuren heerlijk in het voorjaar. Daarnaast biedt de dichte begroeiing schuilplaatsen voor kleine insecten, wat bijdraagt aan een gezonde tuinbiotoop.
Plek in de tuin
Deze plant groeit het beste in de zon of halfschaduw op een goed doorlatende, matig voedselrijke bodem. Ze doet het uitstekend in rotstuinen, zonnige borders of als bodembedekker op droge, arme grond.
Mooie combinaties
Combineer de Cypreswolfsmelk met Stipa tenuissima (Vedergras) voor een luchtige, natuurlijke uitstraling. Voeg Geranium sanguineum (Bloedooievaarsbek) toe voor een mooi kleurcontrast met roze bloemen.
Duurzaam en lokaal geteeld in Eldersloo
Deze plant wordt met zorg geteeld op onze kwekerij in Eldersloo, waar duurzaamheid vooropstaat. De planten zijn biologisch en veenvrij opgekweekt, zodat je kiest voor een gezonde en sterke plant.
Aanplanttips:
- Voeg organisch materiaal toe: Meng compost of aanplantgrond door de bestaande grond om de bodemstructuur en wateropslagcapaciteit te verbeteren.
- Optimale lichtomstandigheden: Zet de planten op een plek in de volle zon, lichte schaduw, of schaduw, afhankelijk van hun voorkeur.
- Afstand tussen planten: Geef de planten voldoende ruimte, afhankelijk van hun volwassen grootte, om luchtcirculatie te bevorderen en ziekten te voorkomen.
- Diep water geven: Geef na het aanplanten voldoende water om de wortels te helpen vestigen. Houd de grond vochtig, maar voorkom wateroverlast.
- Mulchen: Breng een laag organisch mulchmateriaal (zoals bladeren of stro) aan rond de basis van de planten. Dit houdt de bodem vochtig, onderdrukt onkruid en stimuleert het bodemleven.
Onderhoudstips:
1. Bodemgezondheid
- Organisch mulchen: Ververs de mulch jaarlijks om de bodem te beschermen tegen uitdroging en temperatuurschommelingen, en om organisch materiaal toe te voegen aan de bodem.
- Geen onnodig spitten: Minimaliseer verstoring van de bodem om het netwerk van schimmels en micro-organismen intact te houden.
- Compost toevoegen: Voeg in het voorjaar of najaar een dunne laag compost toe rond de planten om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.
2. Biodiversiteit
- Bloemen laten staan: Laat uitgebloeide bloemen staan tot de lente om zaad te bieden aan vogels en schuilplaatsen te creëren voor insecten.
- Wintertuin: Laat stengels en loof in de winter staan voor textuur in de tuin en als schuilplek voor insecten.
- Terugsnoeien in het voorjaar: Knip in maart afgestorven loof terug tot vlak boven de grond om ruimte te maken voor nieuwe groei.
Meer info?
Kijk op de pagina Hoe werkt het om te kijken hoe je onze biologische planten besteld.
Wil je meer weten over Natuurlijk Sterker? Neem een kijkje op de pagina over onze Natuurlijke teeltwijze.
Meer weten over onze kwekerij in Eldersloo? Kijk op de pagina Eigen kwekerij.