Beschrijving
Prunus domestica ‘Bleue de Belgique’ – Traditionele blauwe pruim
Deze Hoogstam pruimenboom ‘Bleue de Belgique’ is biologisch en veenvrij geteeld en komt oorspronkelijk uit België. Dit oude ras werd al voor de 19e eeuw gekweekt en staat bekend om zijn diepblauwe vruchten en zoete, sappige smaak. ‘Bleue de Belgique’ is een productieve boom die in het voorjaar rijk bloeit en in de nazomer heerlijke pruimen levert. Dit ras is uitstekend geschikt voor zowel vers gebruik als verwerking.
Vruchten
De Hoogstam pruimenboom ‘Bleue de Belgique’ is ideaal om vers te eten en geschikt voor jam, compote en bakken. De vruchten zijn middelgroot tot groot, met een ronde tot ovale vorm. De schil is diepblauw met een lichte waslaag. Het vruchtvlees is geelgroen, stevig en sappig. De smaak is zoet met een licht frisse ondertoon. De bloei vindt plaats in april, de pruimen kunnen worden geplukt in augustus-september en zijn kort te bewaren, waardoor ze het beste direct gegeten of verwerkt kunnen worden.
Bestuiving
Deze Hoogstam pruimenboom ‘Bleue de Belgique’ is niet zelfbestuivend, maar kruisbestuiving verhoogt de opbrengst aanzienlijk. Goede bestuivers zijn ‘Opal’, ‘Victoria’ en ‘Reine Claude Verte’. De boom moet binnen een straal van ongeveer 100 meter van een andere pruimenboom staan om een goede oogst te krijgen.
Halfstam, hoogstam of laagstam?
Bij een hoogstam pruimenboom begint de kroon op ongeveer 1,80 meter, ideaal voor wat grotere tuinen. Een halfstam heeft een kroon vanaf 1 meter, blijft compacter maar geeft nog steeds een goede oogst, perfect voor middelgrote tuinen. Bij een laagstam begint de kroon net boven de ent, waardoor de boom klein blijft en snel vruchten draagt, ideaal voor kleine tuinen of in potten.
Aanplanten
Plant deze boom op een zonnige plek, al verdraagt zij ook halfschaduw. Ze groeit goed in voedzame, goed doorlatende grond. Graaf een plantgat iets groter dan de kluit en gebruik aanplantgrond rondom en onder de kluit. Plaats twee boompalen voor stevigheid; deze kun je na twee jaar verwijderen.
Snoeien van een pruimenboom
Een goede snoei houdt je pruimenboom gezond en productief. Pruimenbomen groeien snel en kunnen zonder snoei te dicht worden, wat het risico op schimmels en takbreuk vergroot. Snoeien zorgt voor een open kroon, sterke takken en een betere vruchtzetting.
Wintersnoei (februari – maart, bij droog en vorstvrij weer)
- Verwijder dikke, oude of kruisende takken om de boomstructuur te verbeteren en de groei te stimuleren. Dit doe je bij oudere of verwaarloosde bomen die verjonging nodig hebben.
- Snoei naar binnen groeiende takken om de kroon open te houden en meer licht in de boom te laten. Dit kan nodig zijn bij bomen met een te dichte groei.
- Knip te steile takken weg om een sterkere takverdeling te krijgen en te voorkomen dat zware takken later afbreken. Dit gebeurt bij bomen die uitlopers hebben die te recht omhoog groeien.
Zomersnoei (juni – september, bij droog weer)
- Snoei dode, zieke of kruisende takken weg om de boom luchtiger te maken en ziektes te voorkomen.
- Verwijder te lange en steile scheuten, zodat takken niet bezwijken onder het gewicht van de vruchten.
- Dun kleine vruchtdragende takjes uit, zodat pruimen meer ruimte en zonlicht krijgen om goed te rijpen.
- Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar om infecties te voorkomen.
Duurzaam en lokaal geteeld in Eldersloo
Deze plant wordt met zorg geteeld op onze kwekerij in Eldersloo, waar duurzaamheid vooropstaat. De planten zijn biologisch en veenvrij opgekweekt, zodat je kiest voor een gezonde en sterke plant.
Meer info?
Kijk op de pagina Hoe werkt het om te kijken hoe je onze biologische planten besteld.
Wil je meer weten over Natuurlijk Sterker? Neem een kijkje op de pagina over onze Natuurlijke teeltwijze.
Meer weten over onze kwekerij in Eldersloo? Kijk op de pagina Eigen kwekerij.