Beschrijving
Malus domestica ‘Glorie van Holland’ – Een robuuste en smaakvolle erfgoedappel
Deze biologisch en veenvrij geteeld Hoogstam appelboom ‘Glorie van Holland’ brengt een stukje Nederlands erfgoed in jouw tuin. Dit ras werd in de 1880 in Nederland ontwikkeld en kreeg zijn naam vanwege zijn mooie bloesem, rijke opbrengst en veelzijdige toepassingen. Daardoor werd hij een favoriet werd in boomgaarden door het hele land. Glorie van Holland’ is een klassieke, sterke boom die goed bestand is tegen het Nederlandse klimaat en een sierlijke toevoeging is aan elke tuin.
Vruchten
De Hoogstam appelboom ‘Glorie van Holland’ is een handappel en keukenappel, perfect om zo te eten, maar ook geschikt voor sap en gebak. De appels zijn middelgroot tot groot, met een ronde tot licht afgeplatte vorm. De schil is geelgroen met een helderrode blos. De smaak is zoetzuur en sappig met een volle, aromatische ondertoon. De bloei vindt plaats in april-mei, de appels kunnen worden geplukt in september-oktober en zijn middellang te bewaren.
Bestuiving
Deze Hoogstam appelboom ‘Glorie van Holland’ is niet zelfbestuivend, maar kruisbestuiving verhoogt de opbrengst aanzienlijk. Goede bestuivers zijn ‘Cox’s Orange Pippin’, ‘Elstar’ en ‘James Grieve’. De boom moet binnen een straal van ongeveer 100 meter van een andere appelboom staan om een goede oogst te krijgen.
Halfstam, hoogstam of laagstam?
Bij een hoogstam appelboom begint de kroon op ongeveer 1,80 meter, ideaal voor wat grotere tuinen. Een halfstam heeft een kroon vanaf 1 meter, blijft compacter maar geeft nog steeds een goede oogst, perfect voor middelgrote tuinen. Bij een laagstam begint de kroon net boven de ent, waardoor de boom klein blijft en snel vruchten draagt, ideaal voor kleine tuinen of in potten.
Aanplanten
Plant deze boom op een zonnige plek, al verdraagt zij ook halfschaduw. Ze groeit goed in voedzame, goed doorlatende grond. Graaf een plantgat iets groter dan de kluit en gebruik aanplantgrond rondom en onder de kluit. Plaats twee boompalen voor stevigheid; deze kun je na twee jaar verwijderen.
Snoeien
Een goede snoei houdt je appelboom gezond en productief. Snoeien zorgt voor een open kroon, voorkomt ziektes en bevordert een goede vruchtzetting. Volg deze richtlijnen:
Winter- of vormsnoei (december – maart, bij vorstvrij weer)
- Snoei dode, zieke of kruisende takken weg om lucht en licht in de kroon te brengen.
- Knip waterloten (recht omhoog groeiende scheuten) zoveel mogelijk weg, tenzij je een nieuwe tak wilt opkweken.
- Houd de hoofdtakken open en spreidend, zodat de boom een sterke structuur behoudt.
- Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar om ziektes te voorkomen.
Zomersnoei (juni – augustus, na de langste dag)
- Dun kleine vruchtdragende takjes uit, zodat de overgebleven appels beter kunnen groeien.
- Verwijder overtollig waterlot om energie naar de vruchten en vruchtdragende takken te sturen.
- Houd de boom luchtig, wat schimmelziektes voorkomt en de appels beter laat kleuren.
Duurzaam en lokaal geteeld in Eldersloo
Deze plant wordt met zorg geteeld op onze kwekerij in Eldersloo, waar duurzaamheid vooropstaat. De planten zijn biologisch en veenvrij opgekweekt, zodat je kiest voor een gezonde en sterke plant.
Meer info?
Kijk op de pagina Hoe werkt het om te kijken hoe je onze biologische planten besteld.
Wil je meer weten over Natuurlijk Sterker? Neem een kijkje op de pagina over onze Natuurlijke teeltwijze.
Meer weten over onze kwekerij in Eldersloo? Kijk op de pagina Eigen kwekerij.