Oxalis tuberosa ‘Tuberello-Oca’ | 1 Liter pot | BIO | Oca, Knolklaverzuring | Biologisch geteeld

4.95 inclusief BTW

Oca, Knolklaverzuring

Op voorraad

Artikelnummer: 877afa3015b9 NL-BIO-01 Categorieën: , ,

Beschrijving

Oxalis tuberosa ‘Tuberello-Oca’ (Oca) – Andesknol met Frisse Smaak en Verborgen Oogst
De oca ‘Tuberello-Oca’ is een biologisch en veenvrij gekweekte knolgroente. Ze is afkomstig uit de hooglanden van de Andes. Ze wordt gewaardeerd om haar decoratieve groei, kleurige knollen en frisse, citroenachtige smaak. Deze plant is in Europa nog vrij onbekend, maar wint terrein als vergeten groente met toekomstwaarde. ‘Tuberello-Oca’ is een selectie die zowel in volle grond als in grote potten goed presteert en gemiddeld 30 tot 40 cm hoog wordt.

Knollen en smaak
De knollen ontwikkelen zich ondergronds pas laat in het seizoen en worden pas echt gevormd als de dagen korter worden. Ze zijn geel met een wasachtige huid en smaken friszuur, sappig en knapperig. Een beetje als radijs, appel en aardappel tegelijk. Rauw kun je ze gebruiken in salades en gegaard (gestoomd, geroosterd of gebakken) worden ze mild en lichtzoet, met een romige textuur.

Wat oca bijzonder maakt: ze is niet alleen smakelijk, maar ook gezond. De knollen zijn rijk aan vitamine C, antioxidanten, vezels en bevatten essentiële mineralen zoals kalium en ijzer. Daarnaast leveren ze langzame koolhydraten die bijdragen aan een stabiele energievoorziening. Door hun lichte zuurgraad kunnen ze ook de spijsvertering ondersteunen.

Plek in de tuin
Oca groeit graag op een lichte, beschutte plek met veel zon en losse, voedzame bodem. Ze doet het goed in een opgehoogd bed, moestuin of ruime pot, zolang de grond maar goed doorlatend is. In regenrijke streken kan een kas of afdak de oogst betrouwbaarder maken. De knollen beginnen pas echt te groeien in de laatste weken van het seizoen.

Onderhoud
Plant de knolletjes in het late voorjaar, zodra de kans op vorst voorbij is. De plant groeit eerst als een laag, bossig gewas met klavervormige blaadjes. Houd de grond vochtig maar niet nat, en geef af en toe compost. Laat de plant staan tot na de eerste lichte nachtvorst, maar oogst vóór strenge vorst, want de knollen zijn niet winterhard. Bewaar de geoogste oca een paar weken op een lichte plek om de smaak zoeter te laten worden. Dit heet het zogenaamde ‘nasuikeren’.

Duurzaam en lokaal geteeld in Eldersloo
Deze plant wordt met zorg geteeld op onze kwekerij in Eldersloo, waar duurzaamheid vooropstaat. De planten zijn biologisch en veenvrij opgekweekt, zodat je kiest voor een gezonde en sterke plant.

Meer info?
Kijk op de pagina Hoe werkt het om te kijken hoe je onze biologische planten besteld.
Wil je meer weten over Natuurlijk Sterker? Neem een kijkje op de pagina over onze Natuurlijke teeltwijze.
Meer weten over onze kwekerij in Eldersloo? Kijk op de pagina Eigen kwekerij.

Extra informatie

Medium

1 Liter pot

Standplaats

Bloeitijd

jun, jul, aug

Bloeikleur

roze, wit

Volwassen plantgrootte (cm)

Wintergroen

Nee

Eetbaar

Ja